Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földelés az emeleten

2010.09.07

Szóval le egyszerűsítve a földelést egy  soros illesztővel le tudjuk illeszteni az antennához az-az a rádióhoz . Próbáltam egy  rajzot készíteni ami az alábbi.

Kép

 

 

A rajzon a földelés jel nálam a radiátor fűtéscsöve képviseltetik. A terkercs jelenleg egy fix 20 menetes kerámia csévetesten 1mm-es Zománc huzalból 30 mm-es átmérővel pont leilleszt 80m-en. Pontosabb adatok és képek >>>Itt a web albumban vannak. Ma teszteltem a próba verziós összeállítást  1 Wattal forgalmaztam kísérlet képpen. de különösebb hatásfok javulást nem tapasztaltam sem adásban sem vételben bár országszerte kiválló riportokat kaptam. Hanem ami az írásokban nem volt jelenség meghökkentett, mégpedig a zaj kiejtése. Füllel is jól észlelhetően amikor az illesztés létrejött az SWR is visszaáll adáson 0-ra valamint vételben egy éles zajcsökkenés volt észlelhető,(sajnos ez csak nappal hallatszott amikor a városi zaj dominál és nem az éterből jövő jelek erőssége) ami városi környezetben igen előnyös. Majd képeket is készítek főleg ha dobozolom a kis szerkezetet. A fenti egységet el lehet látni ugyan azzal a kis áram mérő áramkörrel mint a T tagos antenna illesztőnél jól viselkedett.

Megépítettem ugyan azt a kis áram mérőt mint az antenna tunernél és még miliAmperes méréshatárú alapműszerrel is lehet használni. A hangoláskor akár 1 Wattal maximum jelre igen élesen indikálható az áram maximum.

Itt fojtatom hamarosan ha bedobozolom. 2011 Jan 11. addig is nézegesd a fenti linken a web album képeit és írj ha elkészítetted te is! 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szeged

(HA8KQ, 2014.07.08 22:58)

A fűtéscsőre kötést nem reklámoznám.
Egy villamosipari cimborám szerint "nem illik" és veszélyes lehet.
Érintésvédelmi szakmérnök, tehát valamit tudhat :)