Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szimmetrikusan táplált félhullámú Dipól

2011.10.04

Most a közelmultban készítettem el az első szalag kábellel táplált dipól antennámat, ami egyszerűen egy félhullámú dipól 80m-re az-az kb. 40,5m a teljes dipól hossza. Ezt egyszerűen egy 12m-es 240 Ohmos TV szalag kábellel tápláltam meg. Viszont az antenna részeként beiktattam egy szimmetrikus antenna illesztőt, ami valójában aktívan részt vesz az antennám rezonanciára hangolásában az adott üzemi frekvencián. Ez a kis hangoló egység az "S Match" elnevezéssel közkézen forog pl. a PA0FRI révén is.

 

 

s-match.gif

 

A fenti elméleti rajzon sajnos a részletek hiányosak a weblap tömörítése miatt, de rajzolok egy pontosabban , a lényeg, hogy a bemenet meleg pontja az' a ' pontra csatlakozik a kimeneten a tekercs alsó vége az 'f' pontra és a kimenet szimmetrikus aljára csatlakozik.

 

 

 

az-s-match.jpg

A trafó kb. 1...1,5mm CuZ huzal legyen 2 colos 2-es porvasmagra T200-2  szépen menet menet mellé, a Forgó kondi jó ha legalább 500pF de inkább 2x500pF, a kimeneten a tekercs lehet légmagos is de nálam T130-2 vasmagon 36 menet, ami kevés lett kb. 15 uH lett de inkább 27uH legyen!! Dobálódzok itt a Amidon vasmagok számaival, de ez nekem sem volt mindig a fiókban, szerintem a Magyar N10-es sárga pettyes ferrit gyűrűvel hasonló eredményt lehet elérni, Ha nincs 2 Czol átmérőjű akkor pl. kettőt is össze állíthatunk.

 

 

dscn6166.jpg

A fenti képen látható, hogy egy 220pF-es csillám konenzátor van a forgóval párhuzamosan kapcsolva a T200-as toroid felett . Erre azzért van szükség mert a forgó kondinak kevés a kapacitása az alsó sávokon mint pl. 80m. A kisebb T130-as tekercsen pedig kevés a menetszám, ezt még korrigálni kell!

dscn6165.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kis hangoló egy műanyag szerelő dobozban nyer elhelyezést, melynek elveszett a teteja ( ami most az alja) éa rosz helyen lett kifúrva de ide pont jó lett.

Ugyan ezt a szimmetrikus hangolót érdemes nagyobb kivitelben is elkészíteni akár beépített SWR mérővel de nekem QRP portable kivitelben így tenyérnyi méretűben lett össze állítva.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szimmetrikus hangoló

(HA8LKM Gábor, 2015.05.27 21:14)

OK Peti,
Remélem bejött a kísérlet és jól tudsz forgalmazni több sávon is! Én most hétvégén egy katonai tyúklétrás dipóllal kísérleteztem és főleg 7MHz-től felfele 21 MHz-ig kiválóan le lehetett hangolni.

erdely,csikszereda

(yo6fcv,peti, 2015.04.02 09:37)

mar reg gondoltam erre a megoldasra ,tombhazlako leven, itt -ott olvasva es keresgelve kaptam meg ezt az oldalt , koszi szepen a megoldast es a kikiserletezest, en egy G5RV antennam van es most megprobalok egy jobb antennat csinalni belole,
Kellemes Husveti Unnepeket !
73! peti