Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszerű Tápegység

2011.05.06

Néhány alkatrész és kész is az amatőr sarok egyik leg hasznosabb "eszköze" a tápegység. Ez lehetne egyszerűen fix 12V-os is de barkácsolás közben igen gyakran szükség vany ettől kisebb-nagyobb feszültségre . Folyóíratainkat lapozgatva rengeteg leírással találkozhatunk vannak egyszerűbbek, bonyolultak sok-sok alkatrész elnyelésére alkalmasak de ezektől sokszor elmegy a kedve a próbálkozó kezdőknek. Nekem nagyon tetszenek és jónak tartom a gyárilag összeintegrált szabályozható Stabilizált Tápegységeket röviden Stab IC-ket. Belül ezek jóval bonyolultabbak mint amiket mi tranzisztorokból össze szoktunk építeni de mindössze 3 kivezetése van (az általunk kedveltebbeknek) mint az LM338K-nak is.

 

stabi-ic.jpg

A fenti ábrán az elvi rajza látható ennek a szerintem Profi stabilizátor IC-nek.  Három terminállal rendelkezik : V in bemenő fesz.  V out stabilizált kimenet, Adj a szabályozó bemenet. Ez az IC 1,2V -tól 32V tartományban szabályozható és maximum 5Ampert ad le és még gyárilag benne van a rövidzár védelem is. Az adj szabályzó bemenetére a kimenetről tipikusan 45 uA szabályzó áram szükséges ami max 100uA lehet az R1 ellenálláson keresztül az R2 Poti jelenlétében. Ha R1 240Ohm akkor a Potméter 5KOhm Lineáris, ha R1 120Ohm akkor a Potméter 2,5KOhm. Az R1 a lehető legközelebb legyen az IC  kivezetésekhez! A bemeneti feszültség és a kimeneti fesz között ne legyen több Különbség 35Volnál.! Adatlap >>>ITT  található számos praktikus alkalmazására az LM338K -nak,  Elkészítettem passzióból egy amatőr labortápegységet ezzel a praktikus Stab IC-vel. Képek a Picasa web-en >>>Itt  láthatók.

 

dscn5620.jpg

A panel Nyákja

 

dscn5644.jpg

 

 Min a fenti képen látható, a Graetz hídat és az LM338K IC-t egy 4mmVastal "L" Alu idomra ültettem a hűlés végett de folyamatos nagyobb áram esetén ez kevés hűtést biztosít tehát feltétlen rá kell erősíteni egy plusz hűtőbordát is az Alu idom hátuljára! Ajánlatos egy 6,3Amperes olvadó biztosítékot sorba kötni a bemenő AC -val.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.