Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kezdő Rádióamatőr tápegysége

2016.11.16

Most  HA7VY Józsi igen praktikus , egyszerű és szabályozható mindemellett olcsó Amatőr tápegység konstrukcióját mutatom be .

Kezdhetném úgy a receptet, hogy hozzávalók. De a lényeg, hogy a ma már mindenütt előforduló "hétköznapi" 7805 5 voltos Stabilizátor IC köré épült a tápegység. Ebből is adódik, hogy trükkök nélkül használva 5 voltról indul a feszültség szabályzása kb. 56-18 voltig.

A terhelhetősége alap állapotban az IC paraméterei szerint kb. 1,5 Amper persze ekkor már megfelelő méretű és hőelvezetésű hűtőlapra kell szerelnünk.

De hogyan szabályozunk egy fix 5 voltos Stabi IC-t? Lásd a lenti képen.

variable-power-supply-using-7805.png

Ha pl. a  stabilizátor IC középső "2"-es lábát  nem kötjük sehova csak lógatja a levegőben akkor szinte az egész puffer feszültség kijut a "3"-as kivezetésre . Ha viszont egy potenciométerrel el kezdjük szabályozgatni akkor az 5 V és a Puffer feszültség közötti tartományba szabályozzuk a kimenő feszültséget. A kezdetekben megfelel ha 5 volttól  állítjuk kb. 15-18 voltig a feszültséget.  Érdemes az  egyenirányító hidat fölé méretezni a maximális áramterhelésnek. Itt egy 2 amperes graetz egyenirányító híd van alkalmazva.

Gyerekeknek  inkább ajánlom a fali dugasztáp kivitelű transzformátor alkalmazását a szabályzó áramkör táplálására! Akkor csupán a 12...16 Voltos váltakozó áramot kell a Graetz  híd AC bemenetére kötni és nem kezeljük a 230 voltos hálózati részt. Ha nincs pont 500 Ohmos potenciométered akkor teljesen megfelel egy 1 Kilos-s  is. Józsi a megszokott precízségével akkurátus nyákot is készített a készüléknek de akár deszka modellen vagy öntartóan összehuzalozva is el lehet készíteni.  Beépített mérőműszer: a képen egy 3-30 Voltig mutató digitális panelműszer van beépítve ezzel megoldva a pontos leolvasást.  Most viccesen mondhatnám, hogy azért a potmétert is skálázzuk be ha esetleg áramszünet lenne akkor is lássuk a beállítást :-)

100_2127.jpg

A kész ( Busz erősítő ) dobozba épített tápegység

100_2103.jpg

belső felépítés a hordozó nyákon

100_2104.jpg

a nyák alul nézetben.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.