Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszerű Gyakorló Vevő 80m-re

2012.01.27

80 méteren a távíró sávban pl. 3560KHz környékén esténként több QRP állomás hallható sokszor milliwattos teljesítménnyel is. Ezek vételére és emellett az amatőrök beszélgetéseinek hallgatására is alkalmas ez az egyszerű direkt keverésű ún. szinkrodin kis rádió vevő. Persze jó és magasra szerelt legalább 20--40m hosszú huzal antenna alkalmazása esetén van megfelelő hangerejű vétel.

Akár egy hétvégén el is készíthető akinek nincs különösebb műszerezettsége sem helye a barkácsoláshoz annak is egy asztal sarkán vagy rajzdeszkányi helyen megoldható a megépítése.

A kis vevő az alábbi részegységekből tevődik össze.

        1; Bemeneti sávszűrő

        2; Kétszeresen kiegyenlített keverő DBM

        3; VFO / Változtatható Frekvenciájú Oszcillátor /

        4; Hangfrekvenciás elő és végerősítő /ez lehet

         egyszerű fejhallgató erősítő is/

Ezek a fokozatok az alábbi képen láthatók.

 

dscn7330.jpg

 

 

 

dscn5559.jpg

         Jobb  minőségben megnézheted ezeket a PICASAWEB albumomban >>>itt.

Ne tévesszen meg, hogy  többféle panelt is látsz mivel több variációt megépítettem a fokozatokból!

 

Nézzük a sávszűrőt! Két egyforma párhuzamos rezgőkörből / L1-C1 és L2-C2 / áll ún. kétkörös sávszűrő.A fotóján látható, hogy a tekercsekre alsó részen rá van tekerve 3-3 menet csatoló tekercsként, a bemeneten arra csatlakozik az antenna és a kimeneten erről csatlakozik a Keverő fokozat RF bemenete. Végül van egy 10 pF-os kondenzátor a két rezgőkör között, ezek összecsatolása a szerepe így csatoló kondenzátornak hívjuk. A fenti képen aránylag láthatóak az értékek :

fo /rezonancia frekvencia / 3,5 Mhz  (én ezt általában 3550 KHz-re állítom )

C1-C2 = 120pF -től kb. 180 pF

L1-L2 = 9-14 uH (mikroHenry)   ferrit maggal hangolható tekercsek.

Miért pont ennyi a tekercsek értéke? Mert ezzel a tekercs és kapacitás értékkel elegendő sávszélességet érhetünk el. Erről bővebben olvashatsz pl. az 1978-as Rádióamatőrök kézi könyvében. ( Ezt lentebb is hangsúlyozom )

Figyelem!!! A pontos elkészítés lent a "Hogyan készítsük el ezeket"  fejezetben van leírva. A lenti képen a sávszűrő kivitelezése látható. 

 

dscn5561.jpg

 

dscn5565.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti képen látható a  kétszeresen kiegyenlített keverő más néven DBM rajza és az össze szedett alkatrészei. 2 db. három tekercses /trifilláris / toroid trafó és 4 db. dióda. A tekercsek helyes bekötése érdekében a rajzon a kezdeteket kis pöttyekkel jelöltem.

 A VFO-ra FET és Bipoláris tranzisztorral készítettem megoldásokat, kinek mi van készleten azt építse meg!

A lenti képen a kis FET-es VFO látható egy FET-es elválasztó fokozattal ellátva.

 

vfo04.jpg

Az alábbi képen csak az alap FET VFO látható. Nálam már ezzel is szólnak az állomások de érdemes a fenti rajzról a második FET-el az elválasztó fokozatot is megépíteni. Tekercs adatok és elkészítés lentebb találhatók.

dscn5576.jpg

A hangfrekvenciás elő és vég erősítő, mely egy BC547C tranzisztorból és egy uA741 műveleti erősítő IC-ből áll.  Ez az első variáció!

 

dsc03948.jpg

 

dscn5579.jpg

Ha nincs ilyen alkatrészed vagy megelégszel egy jó fejhallgató erősítővel az is megvalósítható csupán 2 db. "mezei" BC182  tranzisztorral, mely egy közismert sönt visszacsatolt erősítő fokozatból áll. Érdemes megépítened ezt a fokozatot, mert egy későbbi végerősítőt szépen kivezérel, de fejhallgatóval kiváló vételt biztosít ( csak megfelelő vevő antennával!) Ez a két tranzisztoros a  második variáció a hang erősítő fokozatra. Ezzel sima Walkman fejhallgatóval akkor érhetsz el legnagyobb hangerőt, ha egy kis zsebrádió Hangfrekvenciás kimenő trafójának a primer (vékony sokmenetes) tekercsét kötjük a kimenetre és a szekunder tekercsre (vastag kevés menet) kötöd a fejhallgató aljzatot.

 

af-2-trans.jpg

A fenti kapcsolási rajz egy egyszerű kifaragott nyáklapra került megépítésre.

 

dscn7413.jpg

készülék a kis modulokból összeállítva I. variációdscn5580.jpg

Mivel nagyon kicsi az erősítés (amit a HF erősítő produkál) így csak kimondottan méretezett és jól beállított 80m-es dipóllal vagy elég hosszú  magasan és a szabadban lévő vevő antennával kaphatsz hangszórós vételhez elegendő hangerőt.

 Nem kritikus, mégis többen a tekercsek elkészítésétől tartanak. Itt háromféle tekercset alkalmazunk 1; a bemeneti sávszűrőben hangolt rezgőköri tekercsek kb. 9....14uH (ez kb 45 menet) induktivitásúak hangolhatóan pl. ferrit maggal.A múlt héten ezeket is megépítettem kb. 5mm-es csévetestekre 47menettel, 4x6mm vasmaggal és teljesen jó lett.

2; az oszcillátor rezgőkörének tekercse szintén hangolhatóan.

3; a kétszeresen kiegyenlített keverőben DBM-ben széles sávú trafók, trifilláris ( három szál huzal összefogva és sodorva egyszerre befűzögetve )toroid kivitel nem hangolhatók. Ezek kis méretű 6-12 mm-es de aránylag nagy permeabilitású ferrit gyűrűkre készüljenek, pl. takarékos izzókból kiforrasztott fekete példányok .

Hogyan készítsük el ezeket????

Szerezzünk be 6 - 8, vagy 10mm-es átmérőjű csévetestet pl. kidobott rádió panelből (a régiekben tuti van ilyen)

 

dscn5551.jpg

 

Láthatod, hogy egyszerű bakelit tekercstest felfogató csavarral és hangoló "hernyó" ferrit maggal. Ha nincs ilyened akkor a nagyi cérnás cséveteste ugyan ilyen csak fehér, vagy szoktak vastag szívószálat adni a mozikban az üdítőhöz, az is jó.

 

A fenti képen 0,2mm átmérőjű Zománc-selyem szigetelésű rézhuzal látható de lehet 0,3-as is, és a sima zománcos réz teljesen megfelel. ilyet pl. egy szétbontott relé tekercséből nyerhetünk.A huzal végeket gondosan kb. 1cm hosszan megtisztítjuk fémtisztára a forraszthatóság miatt pl. csiszoló vászonnal . 35-45menetet egymás mellé feltekerünk majd a véget leragasztjuk méh viasszal. Felülről kb. félig bele tekerjük a vasmagot és ha van mivel megmérjük az induktivitását hány uH (mikro Henry) Nem kritikus

80m-re a sávszűrő tekercsei: kb. 9.....14uH érték jön ki  ennek az XC értéke kb. 200 Ohm, amit vasmaggal igen nagy mértékben állíthatunk. A mellé behelyezett 180-220pF kondenzátorral adja a rezonanciát pl. 3550KHz-n. Ennek értékét pontosan meg lehet határozni az adott sávra, mégpedig az átfogni kívánt sávszélességhez mérten, de itt nekünk ezek az alapértékek teljesen megfelelnek. Utána lehet nézni pl. a 78-as Rádióamatőrök kézikönyvében többek között  Stefanik Palibácsinak köszönhetően!

A VFO tekercse valamivel nagyobb értékű kell, hogy legyen,pl. 50-60menet ugyan ilyen kivitelű csévére ugyan ilyen huzallal mint fentebb... mert akkor kis eredő forgó kondenzátor kapacitással is be tudjuk hangolni 3500KHz körüli frekvenciára. / egyébként a VFO FET vagy tranzisztorának bemeneti ellenállásához szokták számolni a tekercs induktív ellenállását /

Itt egy soros kondenzátort alkalmazhatunk a forgó kondenzátorral kb. 33pF a finom hangolás és a megfelelő sáv átfogás végett.

 

Mivel nem mindenkinek van a fiók mélyén elfekvőben FET ezért szerkesztettem egy szintén szokványos COLPITTS VFO-t Bipoláris tranzisztorokkal. Ide szintén kiválló a BC182 és hasonló NPN Szilicium tranzisztor bármelyike, melyek Zsebrádiókban is alkalmazva vannak. A lenti képen az alkatrész adatok nem láthatóak a weblap rossz minősége miatt. Majd szerkesztek nagyobb felirattal másikat. Addig e-mailben is érdeklődhetsz, elküldöm az egész rajzot és képeket is. ha8lkm kukac gmail pont com                 Figyelem az L1 és a C1 értéket a rajzon tévesen tűntettem fel mert előtte a FET-es Hartley oszcillátorral kalkuláltam és ez az érték ide már sok!!

bipolar-vfo.jpg

 A lenti képeken a produkt detektorként működő DBM egy kísérleti (faragott) panelen megépítve látható. A kis toroid trafók a fentebb említett takarékos izzókból kimentett ferrit gyűrűkre készültek. Ezek elég nagy permeabilitásúak melyeken 10 menetre 140uH---250uH adódik. Itt 9 menetet tekertem trifillárisan összetekerve toroidként.Az összetekerés sűrűsége elegendő ha pl. 5cm hosszra 10 tekerés esik. A vezetékeket színeztem filctollal a fázishelyes bekötések megkönnyítése érdekében. ( tekercs vég összekötve a következő kezdetével, ezt a rajzon pettyek jelölik) Meg említem, hogy ha más nincs trafónak teljesen megfelel a régi TV Balun kétlukas ún. Binokuláris vasmagja is.

dscn7435.jpg

A DBM panel beültetési "látképe"

 

dscn7436.jpg

A DBM kis trafójának egyszerű kivitelezése a trifilláris tekercseléssel

 

dscn7440.jpg

Az élesztéskor össze állított panelek.

 

 

 

 Sok-sok kérdés merült fel a megépítés során az érdeklődő és szintén megépítő Rádiókedvelő társaktól, ezekből itt fogok idézni jónéhányat tanulság képen.

 Néhány építéssel kapcsolatos felmerülő kérdés:

Sajnos ez nem a vártnak megfelelően sikerült.A keverő és a szűrő
Légy kedves kisegíteni abban ,hogy a szűrőnél milyen kondenzátort
használtál. Mire kell vigyázni,van e valami különös hátulütője ?

Kezdem a bemeneti sávszűrővel: azt nem lehet nagyon elrontani ha a tekercsek kb. 13-14uH értékűek és a velük párhuzamosan kapcsolt blokk kondenzátor 180-220pF a közöttük lévő felső kapacitív csatolást megvalósító 10pF kis csatoló kondenzátor is megvan .  A bemeneti csatoló tekercs a rezgőköri tekercs aljára (elejére) tekerve 3 menet 0,15....0,25 CuZ huzal a kimeneti csatoló a kimeneti oldalon ugyan így van megoldva és egy az egyben ezt kötjük a Keverő első trafójának az RF jelű tekercsére, annak is a meleg pontjára valamint a Gnd-re a testre, A bemeneti csatolóra pedig ugyanígy az antennát (ami csak este szolgáltat elegendő jelet mint írtad kicsi a lehetőség)
A gyűrűs keverő vagyis DBM Itt a már leírtak szerint alakul a tekercsek menetszáma , Ám a legfontosabb feltétele a működésnek, a tekercsek végeinek fázishelyes összekötése " a színnel jelöltek" , az egyik vége a másik kezdetével való összekötése!!!!! Valamint a diódák esetében a" ring " az-az körbe-körbe kapcsolás mint amikor a macska kergeti a farkát Hi. Tehát nem úgy vannak kötve mint a Graetz hídnál szembe egymással hanem egyik követi a másikat szép sorban. Ennek a két feltételnek kell teljesülni a működés érdekében.
Az Gondolom egyértelmű, hogy  az RF oldallal szembeni oldal az LO jelű tekercse a második trafónak a Lokál Oszcillátor csatlakozási pontja és itt is a VFO kimenete ennek a meleg pontjára csatlakozik  a test pedig szintén a testre.
A trafók tekercseinek közös (összetekert) vége egyik a testre , a másik a Hangfrekvenciás kimenetet alkotja (itt mindegy melyik a test és melyik az AF (Audio Frekvenciás) kimenet. Az AF kimeneten a kb. 100uH értékű fojtó tekercs ha nincs az sem gond vagy ha kicsit kevesebb vagy több az értéke az sem számít annyira. Itt úgy sem törekedtünk az impedancia helyes lezárásról ez egy későbbi téma lehet
.

 Laci koma is kérdezett néhány dolgot itt pl. a sávszűrő kivitelezéséről: és itt a válasz.:

 

Na igen a bemeneti sávszűrő tekercsei. nálam általában 13-14uH induktivitásúak a 3,5 MHz-re.. A kis rádiókból kiforrasztott KF trafó pl. a sárga  vagy fekete vasmagos teljesen megfelel, csak az aljából ki kell forrasztani vagy vágni ollóval a mini kondenzátort, mert ezek eredetileg 455KHz-sek vagy esetleg 10,7 MHz-sek,
A kis 10x10m-es fényes árnyékoló serleget le lehet húzni róluk, majd kicsavarni a tekerhető vasmagot , ami szintén serleg alakú és a műanyag fehér tartókt is levesszük ekkor tárul elénk a kis tekercs ami 3-4mm-es és sok menet van rajta vékony drótból. Ezt letekerve tudjuk aztán  rátekerni a 20-25menetet a mi rezgőkörünk részére. Majd a kivezetéseket óvatosan leforrasztjuk és  rákötjük az egyik két szélső kivezetésre majd erre a tekercsre 3 menet csatoló tekercs jön és a másik kettő kivezetésre forrasztjuk. Ha nem akarod a kivezetésekre forrasztani akkor 1-2 cm hosszúra hagyva  az adott pontba is lehet kötni. csak ez a huzal igen vékony 0,1 mm körüli.
Vagy az újabb TV UHF antennák szimmetrizálójában elő fordul mini ferrit gyűrű vagy két lukas Balun vasmag , ezekbe is lehet készíteni a bemeneti sávszűrő tekercsét csak akkor nem ezen hangolunk hanem a mellette lévő kondenzátor mellé még egy trimmer kondenzátort ültetünk és azzal lehet hangolni.
Délután otthon összedobok egy ilyen sávszűrőt és lefotózom neked., hogy meg maradjon a kedved ,mert megéri ezt a kis rádiót megépíteni igen érdekes lesz.!!-----------
--------------------

 

 Igazad van érdemes akár egy nyákra elkészíteni a kis rádiót, akár egy nagyobb konzerves dobozba is elférne, de nem az a cél most, hogy minél kisebb legyen a rig (készülék) hanem, hogy jól áttekinthető legyen tanulás céljára.
A régi csöveseket becsüld meg még ha rossz is ! Én abba a hibába estem régen, hogy szétszedtem és  az enyészet martalékává váltak. Akár milyen rosz állapotban is van maradjon egyben!
Várom a képeket a kis KF tekercsekről.
Gábor

 

 

A készülék össze szerelés közben     ++++++++++++++++++++++++++++++ 

 

 

 

 

dscn7543.jpg

 

 

 

dscn7516.jpg

 

 

 

dscn7538.jpg

 Képzeljétek!  Sok használatban lévő vagy ép tönkrement olcsó rádiós magnóban a Hangfrekvenciás végfokozat egy érdekes és egyszerű IC a KA2209 >>itt  a linkje.   Ez a kis IC már 1,5V-os Ceruza elemről is működik. Találtam egy ilyen magnó panelt és egyszerűen kitörtem a szükséges panel részt és bekötöttem. Gyönyörű hangszórós vételt tesz lehetővé!!! Bár soknak találtam neki a 12V tápfeszt. és elébe építettem egy 7805 Stabilizátort a megfelelő hidegítő kondenzátorokkal.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Elton John Tour 2019

(EJJub, 2018.12.30 22:59)

Elton John is my favourite jazz-singer of all time. I’m encouraged to present for you this tour list 2019. Check <a href=http://eltonjohntour2019.com>Elton John concert MSG</a> this link to get your ticket for the farewell Elton John tour.

joy@dispostable.com

(Get Essay Editor - college essay editor, 2017.10.18 11:33)

it's hard for me to imagine people who would listen to the radio at a time when music is freely available. <a href="http://getessayeditor.com/">Get Essay Editor - college essay editor</a> for example

Működik a VFO

(HA8LKM Gábor, 2016.05.25 18:42)

OK Csaba !
Na akkor meg találtad a hibát :)
Ez aztán az élmény mikor építesz és ha nem is indul első rúgásra sikerül megtalálni a hibát és korrigálni.
Akkor további jó kísérletezést és persze jó vételt!
Örülök ha segítettem , pont ez a célja a honlapomnak is.
Küldhetnél egy képet a rádiódról, hogy láthassák a többiek is bízva abban, hogy ihletet ad nekik is! A ha8lkm kukac gmail.com címemre.
Addig is üdv. 73! Gábor

VFO működés

(HA8LKM Gábor, 2016.05.25 11:51)

Szervusz Csaba ,
Most , hogy megnéztem figyelmesen a rajzát az általad épített VFO-nak azon valóban van rajz hiba. Fontos ,hogy a C11 150 pF-os kondenzátor ne a T2 Emitterével hanem a Bázisával legyen összekötve ! A Bázisról az a vízszintes összekötés az Emitter felé az legyen megszüntetve. Az R9 10K ellenállás szintén a Bázisról megy a testre. Fontos, hogy a T2 Kollektorán ott legyen a 100 nF kerámia hidegítő kondenzátor! Eleve ha a C11-et kiemeled már a T1 Tranzisztor Emitterén ott kell lenni jó nagy jelnek, akár 2V pp-nek.
Így jó fog lenni. Próbálgasd!

Re: VFO működés

(Gál Csaba, 2016.05.25 15:58)

Szia Gábor!
Szerencsémre építés előtt már felfedeztem a hibát a rajzon, amit te is írtál és eleve úgy építettem meg, hogy ezt kiküszöböltem. Ezért is nem értettem, hogy miért nem működik és gondoltam ennyi erővel más hiba is lehet a rajzon. Ezért is írtam neked. De mivel te sem találtál más hibát így még egyszer nekiláttam átnézni a rajzot és az általam készített kapcsolást. Találtam egy hibát! Nagyon nagy hibát vétettem!
A C5 és C6 kondenzátorok helyett egy 100nF és egy 220pF kondenzátort raktam, de ezt tévedésből nem a bázis és emiter, hanem a kolektor és emiter közé forrasztottam. Persze, hogy nem működött szerencsétlen tranzisztor! Ezt kijavítva rögtön megjött a 2.5V os jelszint és szépen fogja az adókat is. Megoldódott a probléma.
Köszönöm szépen a segítséget és a gyors válaszokat! Lehet, hogy még fordulok hozzád kérdéssel, ha valahol elakadok.

VFO

(Gál Csaba, 2016.05.25 09:36)

Üdv!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Megépítettem ezt a vevőt, ezzel a vfo val: http://invitel.hu/klab/egyszeruRX.pdf
Nem igazán működik a szerkezet. A keverőt és a sávszűrőt az általad írt módon készítettem el.
A VFO nagyon szép jelet produkál és nagyon stabil. Az lenne a kérdésem, hogy a VFO-ból mekkora jelszintnek kell kijöni? Az oszcilloszkópom 0.2V os amplitúdójú jelet mutat a VFO kimenetén. Az nem túl kevés?
Köszönöm!

Re: VFO

(HA8LKM Gábor, 2016.05.25 09:45)

Szia Csaba ,
Nos a VFO akkora jelet kell, hogy produkáljon, hogy képes legyen meghajtani a diódás keverőt . Ez a jel akkora, hogy amikor rá van kötve a diódás keverőre akkor is kb. 1,4 Volt csúcstól csúcsig kell, hogy legyen.
A diódás keverőbe milyen toroid magot használtál?

Re: Re: VFO

(Gál Csaba, 2016.05.25 11:34)

Kompakt fénycsőből kivett toroid magot használtam. 9 menetet tekertem rá litze huzalból. Én véleményem szerint nem ott van a gond, mert ha a keverőt leveszem a VFO-ról és úgy mérem a kijövő jelet, akkor is csak 0.2Volt van csúcstól csúcsig. A VFO rajzán a 2. tranzisztor bázisa és emitere össze van kötve. Ez valamien céllal van, vagy csak hibás a rajz? Én ezt az átkötést kihagytam, mert úgy még kisebb lesz a kijövő jel. Mi okozhatja, hogy ilyen kicsi jelet állít elő a VFO? Amúgy a jelalak tiszta és stabil.

DBM trafó

(HA8LKM Gábor, 2015.12.29 20:43)

Szervusz Peti ,
Lehetne számolni oldalakon keresztül de nem is ismerem azt a sok formulát és felesleges is esetünkben.
Van egy ökölszabály a széles sávú illesztő és átviteli trafók esetében amit alkalmazok . Tehát 50 Ohmos rendszereknél a trafó tekercsének induktív ellenállása legyen néhányszorosa az 50 Ohm-nak. pl. 200 Ohm vagy a felett akár 1000 Ohm. A közkedvelt Micro Metall gyártmányú pl. FT37-43 Ferrit magot széles körben alkalmazzák erre a célra mely anyag kezdeti permeabilitása ui=850 ehhez hasonló tulajdonságot mutat és szintén kis veszteséget az a kis gyűrű melyet a takarékos izzókból kiszedegettem. Felső sávokra nem egyszerű házilag készített jó DBM-et készíteni plusz ki kell kapacitíven is egyenlítgetni.
Konkrétan ebbe a kis vevőbe nálam 9 menet van befűzve trifillárisan a ferrit gyűrűbe. Tehát elegendő 8-10 menet.
Kívánok jó kísérletezést az év végi szabad idő alatt ! HNY 2016!

Re: DBM trafó

(peti, 2016.01.03 08:52)

köszi a gyors választ így már értem.

pipacs128@gmail.com

(peti, 2015.12.29 16:37)

érdekődnék hogy a DBM trafoknál hogy számolsz?
DBM 3.5 vagy 28Mhz-re tök mindeggy?
ha időd engedi válaszolj. köszi

W1FB(sk)

(Pontositás, 2015.12.04 22:55)

http://zerobeat.net/g3ycc/ddmaw.htm

Re: W1FB(sk)

(HA8LKM Gábor, 2015.12.07 22:21)

Köszönöm a kiigazítást.
Szégyellem, hogy pont Doug DeMaw nevét eltévesztettem. Pedig világszerte közismert úttörője volt a QRP építésnek. Milyen sok cikket publikált a CQ és a QST magazinokban és persze a kiadott könyvei.

nomail@gmail.com

(W1FB(sk), 2015.12.03 22:57)

.. neve helyesen: Doug DeMaw . Sajnos nem él már.

Érd

(retrobandi, 2012.09.29 20:39)

Nagyon jó az oldalad, sok praktikus tanácsot kaptam!!!
Magam is szeretnék épiteni egy kis szinkrodint SA-612-vel.

Brassó

(munkácsy, 2013.04.02 19:53)

Nagyon jó oldal , érdekesek a kapcsolások és jó a leírás. De megérdemelné az oldal az esztétikai tovább fejlesztést is, a külalak is számít. A rajzokra és szerelő lapokra gondolok. Értékesebb lenne , szép nyomtatott áramkörre szerelni mindent, nem hiszem nem tudnád megcsinálni?

Re: Brassó

(Gábor HA8LKM, 2013.04.06 21:49)

Szervusz!
Persze lehetnének a rajzok és a panelek esztétikusak, vagy akár profi géppel tervezett Nyákok is. Ám itt az a fő irányelv, hogy egy kis iskolás is egyszerűen el készíthesse a kis áramköröket. A másik szempont, hogy aránylag átlátható legyen szemléltetés végett egy-egy modul, kézzel fogható és könnyen mérhető. Valamint így nem kell vegyszerekkel pancsolni, belélegezni stb. Sok sikert az után építőknek!
Üdv. 73! Gábor

Re: Érd Bandinak

(HA8LKM Gábor, 2013.08.19 22:55)

Szia Bandi!

Sikerült a kis DC vevő az SA612-vel?
Hogy szól?

gÖDÖLLŐ

(Máté, 2013.08.11 15:03)

Nagyon jó oldal , érdekesek a kapcsolások és jó a leírás. én 12 éves vagyok, de értem. Építek is hasonlókat, de ennek az oldalnak a mintájára.

re: Gödöllő Máténak

(HA8LKM Gábor, 2013.08.19 22:53)

Szervusz Máté!
Örülök, hogy számodra is tartogat érdekességet QRP-s honlapom.
Ha elkészültél egy egy modullal a kis vevőhöz kérlek küldj egy-két képet róla és pár sort a tapasztalatról a beállítások során!
Üdv. 73! Gábor