Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mégegy Tuner

2010.07.17

Kép

A beneneti  C1A és C1B differenciál forgót mivel nincs ilyenem egyelőre két zsebrádió forgóval helyettesítem így amennyire nyitom az egyiket annyira csukom a másikat,( Na azóta ez nem igaz mert volt olyan eset nem is egy amikor nyitva kellett lenni a C1B-nek is így tudtam teljesen illeszteni, kinullázni SWR-re a bemenetet, tehát még előnyére is vállt a külön forgó a bemeneten.) az antenna felőli C2 lehet egy VEF rádió 2x365pF végértékű forgó kondenzátora (jól elszigetelve a sasszitól) amit szükség esetén egy kis kapcsolóval meg is duplázhatunk az állórészek összekapcsolásával.

Tekercs adatok: L1 kb.12mm átmérőjű 5cm hosszu  PVC csévetesten 8 menet  kb. 1-1,5mm CuZ huzal középen megcsapolva. L2 3/4 Czolos PVC csövön kb. 10 cm hossz 32me 1-1,5 mm CuZ leágazások minden 4-ik menetnél.  L3 35 menet  T130-2 vagy akár T200-2 Amidon porvas (Iron powder) toroid gyűrűn 0,8mm CuZ huzalból. amik a képen is láthatók.

Én első próba alkalmával (mivel türelmetlen vagyok) kihagyom az L1-et  és az L2-t is az L3 magjára tekerem rá csak az elején kb. 5 leágazást kapcsolgatok 4 menetenként. Ez be is vált, a leágazásokat most 6 menetenként készítettem az első 30 meneten. 30 menet 24uH, míg 60 menet 55uH összinduktivitást eredményezett, 60 menettel 160m en is kényelmesen tudunk hangolni.Kép

 

Most neki kezdek és amikor alakul a kis hangoló további képeket teszek fel. Neked is jó kísérletezést ha kedvet kaptál ehez a praktikus Tuner megépítéséhez.!

Ma Július 18.-án meg is építettem a deszka modellt, igyekeztem áttekinthetően, de a nagyfrekvenciás jel legrövidebb úton való elvezetésére. Működne az egység sima egyes forgóval  is a bemeneten de kettős vagyis differenciál kivitellel teljes illesztés valósítható meg a bemenetre, tcvr-re nézve. Most csak 500pF-es forgók voltak kéznél így igen meredeken hangolt, egy kb. 150pF-es sokkal finomabb lett volna de akkor több fokozatra lett volna szükség a tekercs leágazásoknál. Következik a random és a rezonáns szálantennák próbája az illesztővel.

  Ma Július 19-én  beüzemeltem a 10m-es pecabotra rögzített huzalantennát ami kb.13m hosszú 0,4mm vezeték. Itt az 5-ik emelet magasságából több zaj volt mint a tetőn a dipollal. Viszont 80m-en is elég jól le tudtam illeszteni ezzel a deszka Tunerrel.

Kép A bevezető huzal szakasz egyszerűen az erkély ajtóra van fektetve, és csipesszel a tuner kimenetére fogatva..

 Leillesztettem 3620KHz-en és elkezdtem hívogatni hátha valaki meghallja adásom.

Meglepeődésemre egyből akadt hívó állomás nem is egy ők az alábbiak voltak:

15:07  HA2RI      55/56   56   Szentgál      Laci  elég jól vett

15:18  HA7ARN 55/57   55    Kispest       János      FT-747G  jól vett

15:24  HA3FUL  55/57  59 QSB Mőcsény  Lajos      IC736 Deltaloop

15:27  HG9EJ    58/59  59+10dB Tiszaújváros Vince  TS830 50Watt (5Wattal is 55-el jött)                                       kivállóan vett

15:37  HA1DFN  55       58     Győrújbarát     Attila            jól vett

15:42  HA5AJA   59       59     Budapest XXI.    Béla    tőlem kb. 1Km

15:48  HA8RX   56/57   55     Kiskőrös       Dénes   elég jól vett.

Összességében  a Tuner érdeme, hogy úgy le lehetett illeszteni a huzal darabot, hogy igen nagy QRN közepedte még a jó terjedés feljötte előtt is igen jól vették több irányból adásomat QRP 5 Wattal úgy éreztem viszont vételben gyengébb (főleg a megszokott magas dipólhoz képest) Köszönöm a segítséget a kísérletben a fenti állomásoknak.  Július 20-án előszedtem indukció szegény orosz műterheléseket 50-900Ohmig tudtam variálni .

a bemenetre kapcsoltam az analizátort és a rövidzártól 900Ohmig szépen le tudtam illeszteni. 

Kép Gondoltam még optimalizálom az illesztő egységet egy roppant egyszerű de praktikus antennaáram indikátorral, ami nem más mint egy RF áramváltó vagy tekinthetjük iránycsatolónak is.

 

Kép

Az antenna kivezetésbe (nálam az antenna csalakozó elé) x-x pontra beiktatott  RF áramváltó egy ferrit gyűrűre toroidként tekert kb. 20 menet kb. 0,3mm CuZ huzal adja a szekunder tekercset. Ezen tekercsen bőven indukálódik annyi feszültség ami még 0,1Watt kimenő QRPP teljesítmény mellett is meghajt egy kb. 200uA-es deprez (magnó VU métert). A rajzon látható egyenirányító képpen egy régi OA1160 Germánium diódát alkalmaztam de a TV tunerekben található AA117 még jobb. A 47nF kerámia tárcsa kondi levágja a nagyfrekvenciás összetevőket az egyenáramról a műszer +- kapcsain. Figyelem!   Ha a dióda előtt felcseréljük a tekercs kivezetéseit akkor is mutat csak épp a visszavert áramot, figyeljünk a helyes bekötésre! A bemenő vastak vezeték melletti bemenő vékony lesz a - negatív kivezetés a műszer felé.

Alig látszik a mutató de         1 Wattnál ki van akadva Hi. Egy potméterrel 10-100K érdemes szabályozni a végkitérést Vagy egy kapcsolóval akár több teljesítmény fokozatra.

 

Vasmag gyanánt elég nagy a lehetőség mert nem annyira kritikus. A Magyar Kőporc féle vagy a Német Neosid ferritek vagy ha van mód az Amidon ferrit FT... vagy  fémpor keverék T- jelűek is alkalmasak.


Kép

 

 

 

 

A vasmag mérete nálam jelenleg 12,5 mm de fele ekkorától akár 3szorosa is lehet. Lehetőleg ne fojtó vasmag legyen! Lehet kétlukú  ( Binokuláris mint a távcső Hi) és pl egyik lukon átmegy az antenna felé menő vastag vezeték, a másikon meg átfűzünk annyi menetet amennyit tudunk pl. 0,2mm-es huzalból.  Ha kipróbálod jelezz vissza!

_______________________________________________________________

Aug. 7. ma elkezdtem összeállítani a "T" antenna illesztőt (T Match) portable kivitelben. Mivel a forgókondenzátoraim beforrasztható kivitelűek így célszerűnek láttam a nyomtatott áramköri lapra való önhordó felépítést. A nyákról készítettem egy rögtönzött vázlatot.

Kép

A skicc alapján a panelt kirajzoltam  lakk filccel.

Kép

 

 

Kimarattam a panelt pár perc alatt egyszerűen Vasklorid oldatban.

 

 

 

 

Kép

Alkatrészek így férnek el célszerűen a panelen.

 L1 és L2 látható felső sávokra légmagos a többi alsó sávra pedig fémpor (iron powder) toroid magos Amidon T130-2 anyag. Meglátjuk hány menetet kell alkalmazni az adott kondenzátorokkal , saccolásom szerint úgy 35-40 menet 5 menetenkénti leágazásokkal 0,8-1mm2 Zománc huzalból. 

Az antennaáram indikátort nem külön hanem az alaplapra rajzoltam ki és egy trimmer potival egészítettem ki beállítani a megfelelő végkitérését a műszernek.  Holnap az-az Vasárnap készítem el a tekercset valamint a    fúrásokat az alkatrészeknek.


 

 

 

A mappában található képek előnézete Tuner kísérlet

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

úr

(ista , 2017.08.22 08:15)

Megépítettem, príma!

Re: úr

(HA8LKM, 2017.08.22 13:05)

Szia, ennek örülök. Végre valaki csinál is valamit! Hi.