Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Z-Match kísérlet

2012.04.09

Már katona koromban (híradós voltam) tetszett, hogy ugyan azzal a véfok utáni hangolóval nagyon széles frekvencia tartománban tudunk rádiózni, gyakorlatilag az egész rövid hullámú tartományban. Akár 10m-es botantennával akár 600 Ohmos tyúklétrás táplálású dipól antennával.

Ami óta internet közelébe szabadultam, sokat vizslatom a külföldi rádiós lapokat ahol gyakran találkozunk a Z-Match nevű antenna illesztővel ahol főként szimmetrikus táplálású  ( szalag kábeles vagy tyúklétrás ) antennákat illesztettek az 50 Ohmos asszimetrikus (KOAX) kimenetű rádióhoz.

De van itt még egy érdekes dolog, Maga a hangolt tápvonalas, több sávos antenna legyen az dipól vagy loop vagy egyéb szimmetrikus táplálású .  ( itt később beteszek egy kis elméletet és rajzokat a témáról )

Lényeg, hogy ez a szerkezet nem csak az impedancia  illesztést oldja meg, hanem a tápvonallal szoros kapcsolatban egyfajta hangolást is végez az L  és C összetevőkkel kombinálva mondhatjuk "hangolja" az antennát az üzemi frekvenciára.

Ezért is ilyen népszerű ez a komplexum a Szimmetrikus dipól és a Z-Match együttese a kitelepülő rádiósok körében, mert igen nagy jósággal meredeken ki hegyezzük az antennát főleg QRP módban sokat számít minden mili Watt, hogy kisugározza az antenna.

Rengeteg különböző teória alapján szerkesztett  Z-Match leírása forog közkézen, én ezek közül azokat választottam és próbáltam ki amely már jól bevállt kapcsolásokat közlő amatőr társak honlapján vagy régi Katonai alkalmazásokon alapult. A nálam teljesen jól alkalmazott megoldásnak az alábbi kapcsolás bizonyult, melyet én ugyan toroid vasmagosra készítettem, de teljesen jól működik légmagos tekercs alkalmazásával is.

A kapcsolási rajz:

dscn7283.jpg

A képen aránylag látható a kapcsolás. A bemeneti soros 500pF kondenzátor egyértelmű, lehet akár 300 akár 500pF végkapacitású,  A kettős forgó jelen esetben egy 2x365pF-es VEF rádió forgó kondenzátora úgy van bekötve, hogy a közös pontjára (a fém vázára) kötjük a toroid trafónk a rajzon alsó kezdeti vtekercs végét, a bal oldali szektor meleg kivezetésére kötjük a toroid trafónk felső tekercs végét, és a jobb oldali meleg kivezetésére kötjük a bemeneti forgó meleg pontját és a toroid trafónk lenti végtől számított 16-ik menetnél lévő leágazását. E fölött még 18 menetet tekertem így összesen 34 menet a trafó primer tekercse. A lenti végtől nézve az első nyolcadik menetnél lévő leágazás megy az antenna bemenet test részére és egyben ugyan oda mehet a külső Gnd az-az földelő vezeték is pl- egy M-4 es szárnyas csavarral.

dscn7281.jpg

 

 A fenti képen láthatod a toroid trafó elkészítési módját.

A szekunder Barna tekercs nálam 6 menet van aki készít még egy szekunder tekercset pl. 14 menettel a nagyon nagy impedanciát kell lekezelnie akár Kilo Ohmos nagyságrendben.

A Vasmag jelenleg egy T157-6 Amidon gyártmányú metál por ( Iron powder ) mely igen nagy jóságú, kis veszteségű és akár az egész rövidhullámú sávot átfogó hangolt körökhöz kiválló tulajdonságokkal rendelkezik. Lásd, a főoldal linkek menü alatt az Amidon vasmagok adatai,

A tekercseket 0,8mm-es Réz huzalból készítettem lentről számolva: 8me+8me+18me  összesen 34 menet, a szekunder tekercs pedig 1mm-es Réz 6 menet .

Tesztelés:  Az 50 Ohmos asszimmetrikus bemenetre csatlakoztattam az MFJ 249-es műszert mint jelgenerátor és mérőhíd, a szimmertikus kimenetet pedig lezártam 300 és 400 Ohm ellenállással. Az illesztés próbája teljesen jól ment 1,8-tól 21MHz-ig. 28MHz-n már a szerelési kapacitás és a kezem közelsége nem engedte a pontos illesztés létrejöttét. Majd meglátjuk hogyan működik élesben antennával egy kitelepülés alkalmával.

 .2012 Április 9.........Ma megtörtént a tesztelése a komlexumnak vagyis a Z-Match hangolónak a szimmetrikusan szalagkábellel táplált dipóllal együtt. Meg kell mondani érdekes de jó eredményt könyvelhetünk el. A legalsó üzemi frekvencián az-az 80m-en félhullámú dipól 240Ohmos szalag vezetékkel tápláltam 12m-es magasságban. nagyon szépen le tudtam hangolni 3,5-24MHz-ig. 28 MHz-n már kényes volt a dolog. 14Megahertzen 2,5Wattal egyből vissza jött egy Angol állomás, majd 80m-en egy egész oldal betelt a QSO-kkal. Az volt érdeekes, hogy a közeli állomások sokkal gyengébben vettek 20-30km-ről mint a kb. 200-300km-ről .A kísérlet képei     >>>ITT!

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.